3.søndag i advent

IMG_5761Tredje søndag i advent kalles «Gledens søndag» eller Søndag Gaudete (fra latin gaudere = å glede seg). Denne betegnelsen har den fått fra dagens Introitus (inngangsvers) slik det står i Graduale Romanum: Gaudete in Domino, semper: iterum dico, gaudete «Gled dere i Herren, atter sier jeg: Gled dere, for Herren er nær» (Fil 4,4-5).

Vi ser at det tredje lyset i adventsstaken er rosa, og det samme er prestens messehagel denne dagen. Man kan si at adventstidens fiolette farge denne dagen blandes med høytidens hvite, og resultatet blir rosa.

Opprinnelsen til den rosa fargen er middelalderens Roma, og den var opprinnelig knyttet til 4. søndag i fastetiden. På denne dagen pleide paven å gi en gyllen rose som en utmerkelse til mennesker han syntes fortjente det spesielt. Rosafargede «gardiner» ble hengt opp som dekorasjoner i kirkene den dagen, som kom til å bli tolket som en pause fra fastetidens rigorøse regler. IMG_5755Det første ordet i Introitus den dagen er Laetare, som også betyr å glede seg: Laetare, Jerusalem, et conventum facite, omnes qui diligitis eam («Gled deg Jerusalem, du Sions datter, kom sammen, alle som elsker henne!» (Jf Jes 66,10). Etter hvert som advent utviklet seg til «den lille fastetiden», avspeilet «gledessøndagen» i advent «gledessøndagen» i fasten.

Kilde: katolsk.no